aic 2014 korica2016

Ministar nauke

Drage mlade kolege,

sanjaČinjenica da čitate ovu brošuru govori o tome da ste prepoznali da ulaganjem u sopstveno obrazovanje ulažete u svoju budućnost i ja vam od srca čestitam na tome, jer jedina investicija koja vam nikada neće biti izgubljena jeste investicija u sopstveno znanje.

Upisom na fakultet otvaraju vam se brojne mogućnosti, ali i izazovi, zato je važno da preispitate svoje potrebe i želje kako biste napravili pravi izbor. „Praćenje Vaše radoznalosti, tajna je vašeg uspjeha“, govorio je jedan od najvećih umova veliki Albert Ajnštajn. Prisustvo radoznalosti i želja za znanjem izdvajaju vas od prosjeka. Istražujte teme koje vas interesuju i budite istrajni, jer je istrajnost karakteristika uspješnih ljudi. Ne plašite se prepreka, ukoliko vas odlikuje istrajnost, prevazići ćete svaki problem! Budite kreativni i inovativni u svojim pristupima, jer Vaše ideje su ono što može napraviti razliku i naravno budite uvijek otvoreni za nova saznanja. Na taj način otvorićete sebi jedan potpuno novi svijet. Učenje je životno putovanje. Potrebno je da naučite i razumijete kako stvari funkcionišu i to nije proces koji je isti za sve; svi mi doživljavamo naša lična putovanja.

Temelj uspjeha Crne Gore, ali i svih modernih društava, leži u uspostavljanju kvalitetnog sistema obrazovanja i naučnog sistema koji će samo u sinergiji stvoriti nove generacije za društvo znanja. Od uspostavljanja Ministarstva nauke uložili smo mnogo truda da nauku približimo mladima. Da bismo po broju i kvalitetu naučnika parirali razvijenoj Evropi, potrebno je da vas usmjeravamo ka profesiji naučnika. To ćemo najbolje učiniti ako pronađemo načine kako da zavolite nauku, ako pokažemo da je naučni rad i osvajanje znanja uzbudljivo, da su naučnici pravi građani svijeta i da je „znati o čemu govoriš“ neodoljiv osjećaj.

Na kraju, želim vam uspjeh na tom putu, a mi smo tu da vas podžimo i stvorimo uslove u kojima ćete moći da stičete znanja i vještine sve do momenta kada budućnost prepustimo u vaše ruke!

 

Ministar nauke

Prof. dr Sanja Vlahović