aic 2014 korica2016

Nauka i stipendije

Ministarstvo nauke vrši poslove uprave koji se odnose na realizaciju programa od opšteg interesa kojima se naučno-istraživačke ustanove i istraživači uključuju u istraživački prostor i programe u nauci. Stoga vam prezentujemo naš djelokrug rada.

KONKURS ZA SUFINANSIRANJE NAUČNO-ISTRAŽIVAČKE DJELATNOSTI U 2016. GODINI

SUFINANSIRANJE ŠKOLARINE NA PRVOJ GODINI DOKTORSKIH STUDIJA NA UNIVERZITETIMA U CRNOJ GORI

Ministarstvo nauke sufinansira dio troškova školarine na prvoj godini doktorskih studija na univerzitetima u Crnoj Gori, kandidatima koji ispunjavaju sljedeće uslove:

- da imaju prosjek ocjena na magistarskim studijama veći od 8,50; da su upisani na prvu godinu doktorskih studija studijske 2015/2016. i 2016/2017. godine; da posjeduju znanje jednog svjetskog jezika; da im nije obezbijeđena školarina u cjelini iz drugih izvora (dokumentovati ovjerenom sudskom izjavom); da su državljani Crne Gore.

Kandidatima se sufinasira plaćanje dijela troškova školarine na prvoj godini doktorskih studija na univerzitetima u Crnoj Gori u iznosu od 500 €. Konkurs za sufinansiranje ove namjene otvoren je do kraja 2016. godine, odnosno do utroška planiranih sredstava, a planirana sredstva za ovu namjenu iznose 10.000 €.

Takođe, kroz ovaj Konkurs Ministarstvo nauke STIMULIŠE ISTRAŽIVAČE KOJI SU ZAVRŠILI DOKTORSKE STUDIJE, a koji ispunjavaju sljedeće uslove: da nijesu finansirani od naučnoistraživačke ustanove ili ustanove visokog obrazovanja u kojoj su angažovani kao saradnici u istraživanju ili nastavi, ili od organizacije u kojoj su zaposleni; da su odbranili doktorsku disertaciju na akreditovanim programima doktorskih studija u toku 2016. godine; u slučaju da je doktorska disertacija odbranjena u inostranstvu, potrebno je da je u Crnoj Gori pozitivno završen postupak priznavanja inostrane obrazovne isprave;da posjeduju znanje jednog svjetskog jezika; da im nijesu obezbijeđeni troškovi prijave, ocjene i odbrane doktorske disertacije u cjelini iz drugih izvora (dokumentovati ovjerenom sudskom izjavom); i da su državljani Crne Gore.

Ministarstvo sufinansira troškove prijave, ocjene i odbrane doktorske disertacije kandidata državljana Crne Gore, nakon odbrane doktorske disertacije u iznosu do 1.500 €. Konkurs za sufinansiranje ove namjene otvoren je do kraja 2016. godine, odnosno do utroška planiranih sredstava. Planirana sredstva za ovu namjenu iznose 40.000 €.

Više informacija na: http://www.mna.gov.me/ministarstvo/158259/Konkurs-za-sufinansiranje-naucnoistrazivacke-djelatnosti-u-2016-godini.html

KONKURS ZA UČEŠĆE NA PROGRAMU „STUDENTSKA LJETNJA ŠKOLA CERN 2016“

Studentska ljetnja škola CERN-a održava se svake godine u trajanju od 8-13 nedjelja tokom jula i avgusta i obuhvata teoretsku obuku, učešće na radionicama, seminarima, izložbama kao i eksperimentalni rad.

Najbolji crnogorski studenti imaće priliku da se uključe u svakodnevni rad CERN-ovih velikih istraživačkih timova koji realizuju interdisciplinarna istraživanja, slušaju predavanja, posjete CERN-ove laboratorije i postrojenja, kao i opremu kojom raspolaže ova institucija, učestvuju na radionicama s naučnicima koji su lideri u svojim oblastima istraživanja.

Pravo učešća imaju studenti iz sljedećih oblasti:

  • fizike i
  • inženjerskih nauka/ICT.

Pravo učešća za oblast fizike imaju studenti Univerziteta Crne Gore – Prirodno-matematičkog fakulteta (Studijskog programa za fiziku); pravo učešća za oblast inženjerskih nauka/ICT imaju studenti Univerziteta Crne Gore – Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta Donja Gorica - Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije i Univerziteta Mediteran – Fakulteta za informacione tehnologije.

Ministarstvo nauke i CERN pokriće troškove učešća izabranih kandidata i to:

a. Putne troškove;

b. Troškove boravka i smještaja za vrijeme trajanja Studentske Ljetnje škole (90 švajcarskih franaka po danu).

Više informacija na: http://www.mna.gov.me/vijesti/156353/Rok-za-prijavu-na-K-O-N-K-U-R-S-Studentska-ljetnja-skola-CERN-2016-produzen-do-20-januara.html

STIPENDIJE MASDAR INSTITUTA ZA NAUKU I TEHNOLOGIJU, ABU DABI

Institut za nauku i tehnologiju „Masdar“ iz Abu Dabija (Ujedinjeni Arapski Emirati), za školsku 2016/17. godinu, opredijelio je 9 postdiplomskih stipendija za perspektivne i kvalifikovane studente iz Crne Gore.

Masdar Institut pruža punu stipendiju, a postdiplomci će nakon završetka studijskog programa pored diplome „Masdar“ instituta dobiti i diplomu Tehnološkog instituta iz Masačusetsa (MIT) kojom se potvrđuje da je stečena diploma u skladu sa standardima koje propisuje MIT.

Ponuđeni su sljedeći akreditovani master programi: Hemijski inženjering; Računarstvo i informacione nauke; Inženjering električne energije; Inženjering sistema i menadžment; Materijalne nauke i inženjering; Mašinstvo; Inženjering mikrosistema; Inženjering voda i životne sredine; Održiva kritična infrastruktura; Sistemi i tehnologije svemira; kao i Interdisciplinarni doktorski program.

Rok za apliciranje je 31. maj 2016. godine.

Odabrani stipendisti Instituta primaće punu školarinu. Stipendija pokriva pune troškove školarine, troškove udžbenika, TOEFL/GRE testa, troškove smještaja, mjesečnu novčanu naknadu, troškove zdravstvenog osiguranja i godišnju povratnu kartu do matične zemlje.

Više detalja o Masdar stipendijama:

http://www.mna.gov.me/vijesti/157665/Institut-za-nauku-i-tehnologiju-Masdar-iz-Abu-Dabija-nudi-9-postdiplomskih-stipendija-studentima-iz-Crne-Gore.html

CENTAR ZA GENETSKI INŽENJERING I BIOTEHNOLOGIJU ICGEB NUDI DOKTORSKE I POSTDOKTORSKE STIPENDIJE

Arturo Falači ICGEB Program stipendija (the Arturo Falaschi ICGEB Fellowship Programme) nudi stipendije za duže ili kraće boravke za naučnike koji su nacionalnosti jedne od zemalja članica ICGEB-a (Crna Gora članica je ICGEB-a od 2012. godine), da realizuju istraživanja u Trstu, Nju Delhiju i Kejptaunu.

U okviru Arturo Falači programa stipendija trenutno su otvoreni pozivi za postdoktorske studije. ICGEB nudi kompetitivne postdoktorske stipendije iz oblasti prirodnih nauka motivisanim naučnicima koji žele da realizuju postdoktorska istraživanja na renomiranim naučnim ustanovama. Najuspješniji stipendisti moći će, nakon završenih studija, da apliciraju za grantove za istraživače na početku karijere (Early Career Research Grants) koji se takođe nude u okviru ICGEB-a a kojim se podržavaju istraživački programi mladih rukovodilaca istraživanja po njihovom povratku u zemlju članicu ICGEB-a. Krajnji rok za aplikacije: 30. septembar 2016. godine.

Prioritet je dat kandidatima koji imaju manje od 35 godina.

Finansijska podrška: trajanje dvije godine sa mogućnošću produžetka na još jednu godinu. Iznos stipendije na mjesečnom nivou: Trst (Italija): 2,000 eura, Nju Delhi (Indija): 1,590 US$, Kejptaun (Južna Afrika): 15,000 ZAR. Stipendija uključuje putne troškove od zemlje porijekla učesnika do laboratorije ICGEB-a na početku stipendije i povratak nakon završetka stipendije. Zdravstveno osiguranje je pokriveno za vrijeme trajanja stipendije. Svi troškovi istraživanja će biti pokriveni budžetom istraživačke grupe. Takođe, podrška učešću na sastancima i kursevima je obezbijeđena od strane rukovodioca istraživanja.

Više informacija na: http://www.mna.gov.me/vijesti/159803/Centar-za-genetski-inzenjering-i-biotehnologiju-ICGEB-nudi-postdoktorske-stipendije-I-istrazivacke-grantove.html

STIPENDIJE ŠVEDSKOG INSTITUTA ZA ZAPADNI BALKAN ZA DOKTORSKE STUDIJE I POSTDOKTORSKA ISTRAŽIVANJA

Švedski institut za Zapadni Balkan (Swedish Institute for the Western Balkans) ima za cilј podršku oblastima visokog obrazovanja i istraživanja u okviru određenih oblasti u namjeri zbližavanja Zapadnog Balkana i Evropske Unije putem promovisanja demokratskog, privrednog i društvenog razvoja u regionu. Prijave su otvorene za kandidate sa prostora Albanije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije.Putem programa nudi se 3 do 5 stipendija za 2016/2017. godinu za doktorske studije i postdoktorska istraživanja u Švedskoj.

Idealni kandidati su ambiciozni mladi stručnjaci s izvanrednim akademskim kvalifikacijama i jasnom idejom kako period istraživanja u Švedskoj može imati koristi za njihovu zemlju.

Stipendije su namijenjene studentima doktorskih studija i istraživačima - postdoktorantima koji realizuju dio studija / istraživanja u Švedskoj u okviru jedne od sljedećih oblasti:Demokratija / ljudska prava / rodna pitanja; Ekonomija i menadžment; Zaštita životne sredine; Evropske studije; Pravo; Socijalna pitanja

Iznos školarine iznosi 15,000 SEK (1,615 eura) mjesečno za studente na doktorskim studijama i 18,000 SEK (1,938 eura) mjesečno za postdoktorske istraživače. Zdravstveno osiguranje koje pruža Švedska osiguravajuća kuća u slučaju bolesti ili

Više informacija na: http://www.mna.gov.me/vijesti/156183/Stipendije-svedskog-instituta-za-Zapadni-Balkan-za-doktorske-studije-i-postdoktorska-istrazivanja.html.

NACIONALNI PROGRAM STIPENDIJA ZA IZVRSNOST

Nacionalni program stipendija za izvrsnost je program Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete koji se uspješno realizuje drugu godinu za redom. Ovaj program predstavlja izuzetnu priliku za mlade, talentovane visokoškolce i istraživače iz Crne Gore da nastave svoje akademsko i istraživačko usavršavanje. Stipendistima se pruža prilika da dobiju međunarodno stručno iskustvo i pristup savremenoj istraživačkoj infrastrukturi.

Svrha ovog programa je izgradnja istraživačkih kapaciteta putem dodjele stipendija za:

  • Magistarske studije na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja u inostranstvu,
  • Doktorske studije na univerzitetima u Crnoj Gori, uz obavezu realizovanja studijskog/istraživačkog boravka u inostranstvu, i
  • Postdoktorske studije, istraživačima koji rade u Crnoj Gori, za istraživačke boravke na renomiranim istraživačkim ustanovama u inostranstvu.

2016 04 25 Page 032 Image 0001Program nacionalnih stipendija za izvrsnost kreiran je zajedničkim snagama Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete u okviru projekta HERIC/INVO „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“, koji se finansira iz kredita Svjetske banke, a čiji glavni cilj jeste da se osnaži kvalitet i relevantnost visokog obrazovanja i istraživanja u Crnoj Gori, kroz reformu sistema finansiranja i obezbjeđenja kvaliteta visokog obrazovanja i jačanje kapaciteta za istraživanje i razvoj. Na ovom programu radilo se jako dugo, uz učešće svih relevantnih institucija nauke i obrazovanja u zemlji, saradnju sa NVO sektorom, studentima koji su imali iskustvo studiranja u inostranstvu na prestižnim svjetskim univerzitetima, uz svakako angažovanje jednog od najvećih eksperata za programe stipendiranja u Evropi i svijetu.

Ukupan budžet Programa stipendija u 2016. godini iznosi 650.000 eura, od kojih je 370.000 eura opredijeljeno za magistarske studije, koje će realizovati Ministarstvo prosvjete, dok će 280.000 eura dodijeliti Ministarstvo nauke za realizaciju doktorskih i postdoktorskih studija. Takođe, Ministarstvo nauke će posebno sufinansirati iz budžeta Ministarstva angažovanje mentora stipendista, nakon pozitivno ocijenjenih Izvještaja o napretku stipendiste.

Stipendija pokriva troškove života (i troškove školarine ukoliko je primjenljivo). Troškovi života obuhvataju smještaj, ishranu, zdravstveno osiguranje i lokalni javni prevoz. Stipendije se u jednakom broju dodjeljuju za sljedeće oblasti: prirodno-matematičke; tehničko-tehnološke; medicinske; poljoprivredne; i društvene i humanističke nauke.

Doktorske i postdoktorske stipendije će se u okviru navedenih oblasti koncentrisati na deset identifikovanih nacionalnih prioriteta u istraživanju, a to su: Energija; Identitet; Informaciono - komunikacione tehnologije; Kompetitivnost nacionalne ekonomije; Medicina i zdravlje ljudi; Nauka i obrazovanje; Novi materijali, proizvodi i usluge; Održivi razvoj i turizam; Poljoprivreda i hrana; i Saobraćaj.

Kandidati se prijavljuju za stipendije do iznosa navedenih u tabeli ispod:

Maksimalni godišnji neto iznosi stipendija (ne uključujući korektivni koeficijent države domaćina):

Magistarske studije 6.000 €
Doktorske studije 10.000 €
Postdoktorske studije 18.000 €

 

Stipendije za magistarske studije se dodjeljuju studentima koji su prihvaćeni ili upisani na magistarske studije na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja u inostranstvu („full time“ student). Stipendije se dodjeljuju na period od jedne do dvije studijske godine, u zavisnosti od trajanja magistarskog programa.

Stipendije za doktorske studije dodjeljuju se studentima kojima se u potpunosti ili djelimično finansiraju doktorske studije na univerzitetima u Crnoj Gori, uz obavezu realizovanja studijskog/istraživačkog boravka u inostranstvu u trajanju od minimum 3 mjeseca.

Stipendije za postdoktorske studije dodjeljuju se istraživačima koji rade u Crnoj Gori, za istraživačke boravke na renomiranim istraživačkim ustanovama u inostranstvu, kako bi stekli međunarodno istraživačko iskustvo. Stipendije se dodjeljuju za period boravka od 6 do 12 mjeseci.

Po završenim studijama, stipendisti koji svoje studije realizuju u inostranstvu imaće obavezu da se vrate u Crnu Goru i primijene stečena znanja u nacionalni sistem nauke i inovacija.

Kompletna struktura Nacionalnog programa stipendija razvijena je po uzoru na „Horizont 2020“ i model Marija Kiri programa stipendija (koji je integralni dio ovog programa). Na taj način, pružiće studentima i istraživačima iskustvo u konkurisanju za stipendije, kao i iskustvo za apliciranje za druge evropske fondove u oblasti nauke, istraživanja i obrazovanja. Selekciju kandidata sprovode Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke uz angažovanje eksternih eksperata.

Vremenski raspored

Objava konkursa 24. mart 2016.
Rok za podnošenje prijava 6. jul 2016.
Evaluacija prijava jul / avgust 2016.
Objava rezultata septembar 2016.

Na osnovu Konkursa za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost realizovanog u 2015. godini 38 studenta magistarskih studija, 25 studenta doktorskih i 4 studenta postdoktorskih studija stiču znanja, vještine i kompetencije na prestižnim univerzitetima i naučnim centrima širom svijeta. Ministarstvo prosvjete je za ove namjene u prethodnoj godini izdvojilo 270.000 eura, dok je Ministarstvo nauke izdvojilo 355.000 eura.

2016 04 25 Page 033 Image 0001

SUFINANSIRANJE NACIONALNIH, REGIONALNIH I MEĐUNARODNIH PROGRAMA (COFUND)

U okviru Programa EU za istraživanje i inovacije „Horizont 2020“, objavljen je poziv za Sufinansiranje nacionalnih, regionalnih i međunarodnih programa (COFUND) u utorak, 14. aprila 2015. godine.

COFUND ima za cilj stimulisanje regionalnih, nacionalnih i međunarodnih programa usmjerenih na unapređenje uspješnosti istraživača po pitanju njihovih obuka, mobilnosti i razvoja u karijeri, šireći na ovaj način najbolje prakse Marija Kiri akcija. Fokus čine programi koji su usmjereni na napredne vrste treninga istraživača, koji podrazumijevaju međunarodnu i intersektorsku mobilnost.

Sufinansiranje se odnosi kako na doktorske programe (podrška istraživačima koji su na početku svoje karijere kroz međunarodnu, intersektorsku i intedisciplinarnu mobilnost), tako i na razne programe stipendija za mlađe i iskusne istraživače (istraživači su u mogućnosti da samostalno biraju predmet istraživanja i ustanovu u kojoj žele da vrše svojeistraživanja).

Korisnik COFUND-a mogu biti pravna lica u zemljama članicama EU ili pridruženim zemljama (ministarstva, agencije koje se bave finasiranjem istraživanja, univerziteti, istraživački instituti, privatni subjekti ili neke druge organizacije van akademskog sektora, koje realizuju programe podrške mobilnosti istraživača) ili međunarodne evropske interesne organizacije, a koje će biti zadužene za implementaciju programa.

Partnerske organizacije su one koje na direktan način omogućavaju realizaciju programa pružajući istraživačima adekvatan program obuke, pristup istraživačkoj insfrastrukturi, nadgledajući rad istraživača i sl. Partnerske institucije nijesu potpisnice grant ugovora, ali korisnik, kao podnosilac prijave, u obavezi je da predvidi troškove usluga koje partnerske organizacije pružaju. One mogu biti smještene u bilo kojoj zemlji svijeta.

Trajanje programa može biti od 36 do 60 mjeseci (jer program često podrazumijeva više poziva). Za doktorske programe period trajanja mobilnosti mora biti najmanje 3 mjeseca, a zavisiće od potrebe trajanja usavršavanja na doktorskim istraživanjima. Za programe stipendija za istraživače period trajanja mobilnosti obično je 12-36 mjeseci.

Rok za prijavljivanje: 01. oktobar 2015. godine.

Sve detalje koji se odnose na ovaj poziv možete pogledati na sljedećoj web stranici: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/calls/h2020-msca-cofund-2015.html#tab2 http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/calls/h2020-msca-cofund-2015.html#tab2

Za sve dodatne informacije, pomoć oko prijavljivanja i nedoumice obratite se Nacionalnoj kontakt osobi za Marija Kiri Akcije, Marijeti Barjaktarović Lanzardi na e-mail adresu: marijeta.barjaktarovic@mna.gov.me

KONKURS ZA SUFINANSIRANJE NAUČNE I TEHNOLOŠKE SARADNJE IZMEĐU CRNE GORE I SLOVENIJE ZA 2016. I 2017. GODINU

Na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Slovenije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, od 2. jula 2008. godine, Protokola sa trećeg zasijedanja Mješovite komisije za naučnu i tehnološku saradnju između Crne Gore i Republike Slovenije, potpisanog 21. marta 2014. godine, Ministarstvo nauke Crne Gore objavljuje Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Slovenije u 2016. i 2017. godini.

Predmet ovog Konkursa je sufinansiranje (do 14 dana) međusobnih posjeta (troškovi putovanja i boravka) istraživača iz Crne Gore i istraživača iz Republike Slovenije, koji će izvoditi zajedničke istraživačke projekte (u daljem tekstu: bilateralne projekte) u 2016. i 2017.godini.

Za studente postdiplomskih studija (magistrante i doktorante) i mlade doktore nauka koji su prije najviše pet godina odbranili doktorat (mladi istraživači) obje države će sufinansirati njihove duže posjete.

Ovo je četvrti put za redom kako se otvara mogućnost našim naučnicima i naučno-istraživačkim timovima da sa kolegama iz Slovenije rade na zajedničkim projektima, razvijaju mobilnost, razmjenjuju stečena znanja i iskustva, i kao rezultat zajedničkog rada na projektu apliciraju i učestvuju u evropskim programima za nauku i istraživanje (COST, FP7, Horizont 2020).

Na osnovu predmetnog sporazuma, do sada je realizovano 14 zajedničkih projekata u periodu 2010/2011. godine, 24 projekta u periodu 2012/2013. godine, a u toku je realizacija 18 zajedničkih naučnoistraživačkih projekata.

Na konkurs se mogu prijaviti nosioci naučnog istraživanja čije nacionalne naučnoistraživačke projekte već finansira Ministarstvo nauke Crne Gore.

Projekat mora ispunjavati uslove u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj djelatnosti kao i utvrđene kriterijume Ministarstva nauke Crne Gore.

Vrijeme izvođenja zajedničkih istraživačkih projekata je 2 godine, a predviđeni rok za početak je 01. januar 2016. godine.

Prijave sa kompletnom dokumentacijom dostavljaju se Ministarstvu nauke do 17. juna 2015. godine, do 16h.

Dodatne informacije: Milena Milonjić

Tel: 020/405 307

E-mail: milena.milonjic@mna.gov.me

KONKURS ZA SUFINANSIRANJE NAUČNE I TEHNOLOŠKE SARADNJE IZMEĐU CRNE GORE I BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2016. I 2017. GODINU

Na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o naučnoj i tehnološkoj saradnji, Ministarstvo nauke Crne Gore objavljuje Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine u 2016. i 2017. godini.

Predmet ovog konkursa je sufinansiranje (do 14 dana) međusobnih posjeta (troškovi putovanja i boravka) istraživača iz Crne Gore i istraživača iz Bosne i Hercegovine koji će izvoditi zajedničke istraživačke projekte u 2016. i 2017. godini.

Ovo je treći put za redom kako se otvara mogućnost našim naučnicima i naučno-istraživačkim timovima da sa kolegama iz Bosne i Hercegovine rade na zajedničkim projektima, razvijaju mobilnost, razmjenjuju stečena znanja i iskustva, i kao rezultat zajedničkog rada učestvuju u evropskim programima za nauku i istraživanje.

Na osnovu predmetnog sporazuma, do sada je realizovano 15 zajedničkih naučnoistraživačkih projekata crnogorskih i bosanskohercegovačkih istraživačkih timova, za period 01. april 2012/ 31. mart 2014. godine, a u toku je realizacija 13 zajedničkih naučnoistraživačkih projekata.

Na konkurs se mogu prijaviti nosioci naučnog istraživanja (naučni instituti i fakulteti) čije nacionalne naučnoistraživačke projekte već finansira Ministarstvo nauke Crne Gore.

Projekat mora ispunjavati uslove u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj djelatnosti kao i utvrđene kriterijume Ministarstva nauke Crne Gore.

Vrijeme izvođenja zajedničkih istraživačkih projekata je 2 godine, a predviđeni rok za početak je 01. januar 2016. godine.

Prijave sa kompletnom dokumentacijom dostavljaju se Ministarstvu nauke do 15. juna 2015. godine, do 16h.

Dodatne informacije: Milena Milonjić

Tel: 020/405 307

E-mail: milena.milonjic@mna.gov.me

KONKURS ZA SUFINANSIRANJE NAUČNE I TEHNOLOŠKE SARADNJE IZMEĐU CRNE GORE I REPUBLIKE AUSTRIJE U 2017. I 2018. GODINI

Na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Austrije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, zaključenog 10. juna 2009. godine, Ministarstvo nauke Crne Gore objavljuje novi Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Republike Austrije u 2017. i 2018. godini.

Predmet ovog konkursa jeste realizacija zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, u okviru kojih se sufinansiraju međusobne posjete (troškovi putovanja i boravka) istraživača iz Crne Gore i istraživača iz Austrije, po principu reciprociteta.

Ovo je četvrti put za redom kako se otvara mogućnost našim naučnicima i naučno-istraživačkim timovima da sa austrijskim kolegama rade na srodnim istraživanjima, razvijaju mobilnost, i kao rezultat zajedničkog rada dolaze do novih saznanja. Naši istraživači imaće priliku da jedan segment istraživanja odrade u laboratorijama na univerzitetima u Austriji, sa austrijskim kolegama podijele iskustva i da stečena znanja vrate u svoju zemlju.

Na osnovu predmetnog sporazuma, do sada je realizovano ukupno 24 projekta iz različitih naučnih oblasti, i to: pet zajedničkih naučnoistraživačkih projekata za period 01. jul 2011/ 30. jun 2013. godine, jedanaest zajedničkih crnogorsko-austrijskih naučnoistraživačkih projekata za period 2013/2014. godine, i u toku je realizacija osam projekata za period 2015/2016. godine.

Vrijeme izvođenja zajedničkih istraživačkih projekata je 2 godine. Predviđeni rok za početak realizacije je 01. januar 2017. godine, a završetak projekata je 31.decembar 2018.godine.

Prijave sa kompletnom dokumentacijom dostavljaju se Ministarstvu nauke do 31. maja 2016. godine.

Korisni linkovi

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/calls/h2020-msca-cofund-2015.html#tab2http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/calls/h2020-msca-cofund-2015.html#tab2

http://www.mna.gov.me/vijesti/148075/Konkurs-za-sufinansiranje-naucne-i-tehnoloske-saradnje-izmedu-Crne-Gore-i-Slovenije-za-2016-i-2017-godinu.html

http://www.mna.gov.me/vijesti/147690/Konkurs-za-sufinansiranje-naucne-i-tehnoloske-saradnje-izmedu-Crne-Gore-i-Bosne-i-Hercegovine-za-2016-i-2017-godinu.html