![]() |
![]() |
Adresa:........... Donja Gorica bb
81 000 Podgorica
Telefon:.......... 020 410 771
Telefaks:......... 020 410 766
E-mail:............ udg@udg.edu.me
Dekan: ........... dr Vesna Maraš
Menadžer Fakulteta: mr Sandra Tinaj
Telefon:.......... 020 410 777
Telefaks:......... 020 410 766
E-mail:............ sandra.tinaj@udg.edu.me
Studentska služba:
Telefon:.......... 020 410 771
Telefaks:......... 020 410 766
E-mail:............udg@udg.edu.me
Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju je u procesu akreditacije studijskog programa osnovnih studija. Fakultet je nastao kao rezultat činjenice da je globalni problem u pogledu raspoloživosti hrane u svijetu (prema podacima FAO i WHO oko 1,2 milijarda stanovnika zemlje pati od gladi i/ili nedovoljne uhranjenosti). Istovremeno, svjedoci smo dinamičnog razvoja prehrambene industrije u Crnoj Gori tokom posljednjih desetak godina. Sve ovo ukazuje na nedostatak kadrova i potrebu unapređenja znanja u svim oblastima koje su neposredno ili posredno vezani za cjelokupan ”lanac hrane/ishrane”. Ovdje se, prije svega, misli na procese proizvodnje različitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, hotelsko-ugostiteljski i ketering kompleks (posebno u okviru snažnog razvoja turističke ponude), higijensko-sanitarne uslove rada, kao i ekologiju (posebno sa gledišta Crne Gore kao ekološke države). Aktuelni globalni tokovi i megatrendovi razvoja na drugoj strani ukazuju na potrebu posmatranja svih navedenih oblasti sa aspekta očuvanja prirode i životne sredine, uz optimalan razvoj i unapređenje enegretske efikasnosti. Drugim riječima, savremeni stručnjaci - inženjeri - moraju veoma odgovorno da vode računa i o ekološkim standardima (zahtjevima) i standardima (zahtjevima) u pogledu energetske efikasnosti. Savremeni inženjer, da bi bio uspješan i osposobljen da obavlja sve vrste aktivnosti u oblasti tako složenog sistema kao što je ”lanac hrane/ishrane”, mora da posjeduje znanja iz oblasti ekonomije, finansija, upravljanja različitim projektima, posebno menadžmenta bezbjednošću i kvalitetom hrane i menadžmenta zaštitom okoline. Istovremeno, inženjeri koji se bave različitim aspektima i dimenzijama “lanca hrane/ishrane” moraju da raspolažu znanjem, ali i da posjeduju sposobnosti i vještine koje će im omogućiti stalno praćenje i neposrednu primjenu aktuelnih zakonskih normi i drugih pratećih propisa (standardi, pravilnici i sl.) kojima se reguliše ova oblast.
Kompanija “Goranović” iz Nikšića pomaže u osnivanju ovih studija. Najavljen je i određeni broj stipenija kao i praksa za studente u toj kompaniji. U najavi je podrška još nekoliko kompanija iz zemlje i regiona.
Posebna vrijednost i kvalitet nastavnih planova i programa Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju, kao i ostalih jedinica UDG ogleda se u razvijanju kapaciteta za rješavanje problema, zasnovanih na suštinskom razumijevanju i dostizanju pune kompetencije inženjera u oblasti tehnologije proizvodnje hrane, upravljanja njenom bezbjednošću i kvalitetom, i u ekologiji u cijelom ”lancu hrane/ishrane”. Cilj je da se u najvećoj mogućoj mjeri postojeće obrazovanje razvije do nivoa koji optimalno usaglašava sve aktuelne zahtjeve kompetencije, a koji dolaze do izražaja u svakodnevnom životu.
Nakon završenih osnovnih studija na Fakultetu za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju student stiče zvanje BACHELOR - PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA, BEZBJEDNOST HRANE I EKOLOGIJA.
Student u toku studija kroz izborne predmete određuje oblast u kojoj se obrazuje. Na osnovnim studijama postoje četiri usmjerenja i student u zavisnosti od izbornih predmeta stiče kompetencije u jednoj od sljedećih oblasti:
Sistem studiranja na Fakultetu za prehrambnu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju - UDG, kroz interdisciplinarni pristup, stručnu praksu i izradu završnog, omogućava obrazovanje različitih nivoa, pa i rukovodećih kadrova specifičnih inženjerskih studija u oblasti važnih, vrlo složenih i međusobno povezanih aktivnosti i procesa u okviru cjelokupnog „lanca hrane/ishrane”. Takav kadar je u mogućnosti da direktno utiče na procese planiranja, projektovanja, realizacije, nadzora i unapređenja procesa u ”lancu hrane/ishrane”, na obezbjeđenje optimalnih higijensko-sanitarnih i tehničko-tehnoloških uslova rada, definisanje mogućih opasnosti, procjene rizika, definisanje optimalnih mera nadzora, validacije, verifikacije, kao i sistematskog unapređenja efikasnosti i efektivnosti sistema za upravljanje bezbjednošću i kvalitetom hrane. Sve ovo treba da se ostvari uz postizanje maksimalnih ekonomskih efekata i ostvarenje što većeg profita, kao integralni dio globalnog sistema poslovanja.
Imajući u vidu zahtjeve tržišta, kako u pogledu ponude, tako i u pogledu tražnje, Fakultet za prehrambnu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju UDG obrazuje studenta koji će da bude osposobljen da svoje raznovrsne operativne aktivnosti uspešno ostvaruje u raznovrsnim procesima obrade, prerade, pripreme, skladištenja, manipulaciji i izlaganja prodaji hrane - sve do neposrednog konzumiranja (npr. u uslovima ugostiteljskih objekata, stacionarnih medicinskih i specijalizovaniih dječijih ustanova, domova i dr.), kao i u oblastima higijensko-sanitarnih mjera, ekologije i sistema upravljanja bezbjednošću i kvalitetom hrane.
Tri godine osnovnih akademskih studija daju široku osnovu koja omogućuje uključivanje u praktični posao. Student koji završi osnovne akademske studije stiče zvanje Bachelora (inženjera). Široka osnova i zvanje Bachelora koja se stiče na Fakultetu za prehrambnu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju UDG, daje programu potpunu jedinstvenost budući da sličan studijski program ne postoji na prostoru Crne Gore.
Na osnovu potpisanih Ugovora o saradnji sa kompanijama koje se bave poslovima u oblasti prehrambene industrije, odnosno cjelokupnog „lanca hrane/ishrane” u Crnoj Gori, studenti osnovnih akademskih studija Fakultetu za prehrambnu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju UDG moći će da u toku studija obavljaju stručnu praksu tokom zimske i ljetnje pauze, a tokom školske godine u okviru nekih predmeta i disciplina (što se detaljno može vidjeti iz programa odgovarajućih nastavnih disciplina datih u info listama) neke obavezne aktivnosti realizuju se u praktičnom radu u ovim kompanijama. Stručna praksa i obavezne praktične aktivnosti u okviru realizacije programa, prije svega uže stručnih nastavnih disciplina, obezbjeđuje studentima mogućnost da u potpunosti ovladaju praktičnim vještinama i steknu iskustvo koje će im biti potrebno u budućoj profesionalnoj karijeri. Ova dimenzija studija daje Fakultetu za prehrambnu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju UDG još jednu dimenziju prepoznatljivosti i jedinstvenosti, a time doprinosi povećanju kvaliteta, efikasnosti i efektivnosti studija.
Da bi nam život bio ljepši, zdraviji, kvalitetniji i da ga u tom pravcu zajedno gradimo - hajde sa nama.
Ako želis da sačuvaš našu prirodu, da iskoristiš njene potencijale, da misliš na sebe i buduće generacije - budi sa nama.
Postujući tradiciju, čuvajući naše genetičke resurse, proizvodimo zdravu, bezbjednu i kontrolisanu hranu uz očuvanje životne sredine. Bićeš osposobljen za inovativne, preduzetničke i upravljačke vještine kojima ćeš pokrenuti vlastiti biznis, biti dio uspješnih kompanija i imati važnu ulogu u društvu.
Zdrava hrana i zdrav zivot- zdrav i dobar biznis!
Predmet .......... ECTS
Osnovni akademski studij
Studijski program: TEHNOLOŠKI INŽENJERING
I semestar
Matematika............................................................................ 8
Hemija (neorganska i organska)............................................. 8
Biologija................................................................................. 6
Ekonomska logika.................................................................. 6
Izborni predmeti
Biznis u regionu..................................................................... 2
Svjetska ekonomija................................................................ 2
Strani jezik (UDG Centar za strane jezike)............................ 4
II semestar
Opšta mikrobiologija.............................................................. 6
Fizika..................................................................................... 8
Biohemija .............................................................................. 8
Preduzetništvo i inovacije ..................................................... 4
Analitička hemija................................................................... 4
III semestar
Analiza hrane i vode.............................................................. 8
Tržište i promet prehrambenih (agroindustrijski) proizvoda) 4
Tehnološka mikrobiologija..................................................... 4
Izborni predmeti
Mikrobiologija hrane.............................................................. 8
Osnove nauke o hrani i ishrani............................................... 6
Tehnološka mikrobiologija..................................................... 4
Osnove računovodstva.......................................................... 4
IV semestar
Tehnologija cuvanja namirnica............................................... 8
Biohemijsko inženjerstvo....................................................... 8
Termodinamika...................................................................... 4
Principi konzervisanja namirnica............................................ 6
Izborni predmeti
Prehrambeni aditivi i začini.................................................... 8
Strani jezik (UDG Centar za strane jezike)............................ 4
V semestar
Nutritivna i senzorna svojstva hrane...................................... 8
Stručna praksa........................................................................ 8
Tehnološke operacije I........................................................... 6
Kontrola kvaliteta i bezbjednosti u procesu proizvodnje hrane 4
Izborni predmeti
Strani jezik (UDG Centar za strane jezike)............................ 4
VI semestar
Ambalaža i pakovanje hrane.................................................. 6
Tehnološke operacije II.......................................................... 6
Završni (diplomski) rad.......................................................... 6
Izborni predmeti
Upravljanje zaštitom životne sredine..................................... 6
Tehn. obrade i prerade mesa/mlijeka...................................... 6
Osnove hotelijerstva.............................................................. 6
Gastronomija.......................................................................... 6
Sanitarno-ekološko zakonodavstvo....................................... 6
Toksikologija hrane i predmeta opšte.................................... 6
Osnovni akademski studij
Studijski program: SANITARNI INŽENJERING
I semestar
Matematika............................................................................ 8
Hemija (neorganska i organska)............................................. 8
Biologija................................................................................. 6
Ekonomska logika.................................................................. 6
Izborni predmeti
Biznis u regionu..................................................................... 2
Svjetska ekonomija................................................................ 2
Strani jezik (UDG Centar za strane jezike)............................ 4
II semestar
Opšta mikrobiologija.............................................................. 6
Fizika..................................................................................... 8
Biohemija .............................................................................. 8
Preduzetništvo i inovacije ..................................................... 4
Analitička hemija................................................................... 4
III semestar
Analiza hrane i vode.............................................................. 8
Tržište i promet prehrambenih (agroindustrijski) proizvoda) 4
Osnove nauke o hrani i ishrani............................................... 6
Tehnološka mikrobiologija..................................................... 4
Izborni predmeti
Mikrobiologija hrane.............................................................. 8
Osnove računovodstva.......................................................... 4
IV semestar
Tehnologija cuvanja namirnica............................................... 8
Prehrambeni aditivi i začini.................................................... 8
Principi konzervisanja namirnica............................................ 6
Izborni predmeti
Biohemijsko inženjerstvo....................................................... 8
Termodinamika...................................................................... 4
Strani jezik (UDG Centar za strane jezike)............................ 4
V semestar
Nutritivna i senzorna svojstva hrane...................................... 8
Stručna praksa........................................................................ 8
Sanitarna hemija..................................................................... 6
Izborni predmeti
Kontrola kvaliteta i bezbjednosti u procesu proizvodnje hrane 4
Sanitarna mikrobiologija........................................................ 4
Strani jezik (UDG Centar za strane jezike)............................ 4
Toksikologija hrane i predmeta opšte upotrebe..................... 6
VI semestar
Ambalaža i pakovanje hrane.................................................. 6
Sanitarno-ekološko zakonodavstvo....................................... 6
Završni (diplomski) rad.......................................................... 6
Izborni predmeti
Upravljanje zaštitom životne sredine..................................... 6
Osnove hotelijerstva.............................................................. 6
Gastronomija.......................................................................... 6
Osnovni akademski studij
Studijski program: INŽENJERING U SISTEMU HoReCa
I semestar
Matematika............................................................................ 8
Hemija (neorganska i organska)............................................. 8
Biologija................................................................................. 6
Ekonomska logika.................................................................. 6
Izborni predmeti
Biznis u regionu..................................................................... 2
Svjetska ekonomija................................................................ 2
Strani jezik (UDG Centar za strane jezike)............................ 4
II semestar
Opšta mikrobiologija.............................................................. 6
Fizika..................................................................................... 8
Biohemija .............................................................................. 8
Preduzetništvo i inovacije ..................................................... 4
Izborni predmeti
Analitička hemija................................................................... 4
Poslovna informatika............................................................. 4
Osnove statistike.................................................................... 4
III semestar
Analiza hrane i vode.............................................................. 8
Tržište i promet prehrambenih (agroindustrijski) proizvoda) 4
Mikrobiologija hrane.............................................................. 8
Osnove nauke o hrani i ishrani............................................... 6
Izborni predmeti
Tehnološka mikrobiologija..................................................... 4
Osnove računovodstva.......................................................... 4
IV semestar
Tehnologija cuvanja namirnica............................................... 8
Prehrambeni aditivi i začini.................................................... 8
Izborni predmeti
Biohemijsko inženjerstvo....................................................... 8
Termodinamika...................................................................... 4
Principi konzervisanja namirnica............................................ 6
Strani jezik (UDG Centar za strane jezike)............................ 4
V semestar
Nutritivna i senzorna svojstva hrane...................................... 8
Stručna praksa........................................................................ 8
Tehnologija pripreme hrane.................................................... 6
Izborni predmeti
Planiranje i organizacija ishrane............................................. 4
Strani jezik (UDG Centar za strane jezike)............................ 4
VI semestar
Gastronomija.......................................................................... 6
Osnove hotelijerstva.............................................................. 6
Završni (diplomski) rad.......................................................... 6
Izborni predmeti
Sanitarno-ekološko zakonodavstvo....................................... 6
Ambalaža i pakovanje hrane.................................................. 6
Toksikologija hrane i predmeta opšte upotrebe..................... 6
Osnove restoraterstva............................................................ 6
Osnovni akademski studij
Studijski program: EKOLOŠKI INŽENJERING
I semestar
Matematika............................................................................ 8
Hemija (neorganska i organska)............................................. 8
Biologija................................................................................. 6
Ekonomska logika.................................................................. 6
Izborni predmeti
Biznis u regionu..................................................................... 2
Svjetska ekonomija................................................................ 2
Strani jezik (UDG Centar za strane jezike)............................ 4
II semestar
Opšta mikrobiologija.............................................................. 6
Fizika..................................................................................... 8
Biohemija .............................................................................. 8
Preduzetništvo i inovacije ..................................................... 4
Izborni predmeti
Analitička hemija................................................................... 4
Poslovna informatika............................................................. 4
Osnove statistike.................................................................... 4
III semestar
Analiza hrane i vode.............................................................. 8
Tržište i promet prehrambenih (agroindustrijski) proizvoda) 4
Mikrobiologija hrane.............................................................. 8
Osnove nauke o hrani i ishrani............................................... 6
Izborni predmeti
Tehnološka mikrobiologija..................................................... 4
Osnove računovodstva.......................................................... 4
IV semestar
Tehnologija cuvanja namirnica............................................... 8
Prehrambeni aditivi i začini.................................................... 8
Izborni predmeti
Biohemijsko inženjerstvo....................................................... 8
Termodinamika...................................................................... 4
Principi konzervisanja namirnica............................................ 6
Strani jezik (UDG Centar za strane jezike)............................ 4
V semestar
Nutritivna i senzorna svojstva hrane...................................... 8
Stručna praksa........................................................................ 8
Osnove zaštite životne sredine.............................................. 6
Upravljanje i zaštita voda...................................................... 4
Izborni predmeti
Strani jezik (UDG Centar za strane jezike)............................ 4
VI semestar
Toksikologija hrane i predmeta opšte upotrebe..................... 6
Sanitarno-ekološko zakonodavstvo....................................... 6
Završni (diplomski) rad.......................................................... 6
Izborni predmeti
Ambalaža i pakovanje hrane.................................................. 6
Gastronomija.......................................................................... 6
Osnove hotelijerstva.............................................................. 6
Upravljanje zaštitom životne sredine..................................... 6