aic 2014 korica2016

Uvaženi maturanti!

1Vi, pred kojima se otvaraju vrata fakulteta i radnih mjesta, vi, pred kojima se nižu dileme: kojim putem poći - kako odabrati odgovarajući studij koji će vas ispuniti zadovoljstvom, kako se zaposliti u struci... imajte vjere u sebe i u svoj izbor, budite uporni i strpljivi, krenite putem svojih želja, putem svojih obdarenosti. Ali, imajte na umu – talenat ostaje samo talenat, ako nije praćen upornim radom i ambicijom da se darujete svom pozivu.
Nije lako sa osamnaest godina odlučiti o svojoj budućnosti, nije lako predvidjeti uspjeh na svom putu. No, to nikako ne treba da vas obeshrabri jer svaka staza ima svoju ljepotu ako je hrabro krčite, ako imate jaku želju da iz čudesne i nepredvidive šume informacija, pa i prepreka, ugledate čisto jutarnje sunce kao nagradu za vaš trud i satisfakciju za dane provedene u traganju za znanjem i ključevima po kojima se ono savlađuje. Pa i tada neće prestati vaše traganje za izvorima naučnih istina i njihovih primjena jer, diploma sama po sebi ne garantuje napredovanje u poslu, upravo zbog brzog tehnološko-informacionog razvitka koga mora pratiti neprestano inoviranje i osmišljavanje postupaka u stvaralačkoj praksi u svim oblastima rada i života. Paralelna teorijska i praktična znanja daju najbolji rezultat.
Budite spremni da pratite brz tempo promjena i budite otvoreni za njih, naročito u okviru specijalističkih znanja i vještina. Možda naš epski i pomalo letargični mediteranski mentalitet katkad i ne trpi neprestano mijenjanje i nadograđivanje bazičnih znanja i postulata, ali, moramo u svim sferama biti građani svijeta u kome nema mjesta za odlaganja obaveza i meditacije nad smislom života. Život jeste rad. Generalno, to znači da moramo mijenjati svijest u pravcu potrebe za cjeloživotnim sticanjem znanja, naročito stručnih.
Interes Crne Gore je da podrži mlade ljude u procesu sticanja znanja, da ulaže u nauku i struku, da reformiše i unapređuje obrazovne sisteme iz kojih treba da stasate i u svjetski priznate stručnjake. Njen interes je i otvaranje radnih mjesta za mlade i perspektivne kadrove i podrška zdravoj konkurenciji na poslu. Interes Crne Gore je i vaše profesionalno i lično zadovoljstvo i uspjeh, jer nema uspješne države bez uspješnih građana, koliko to god zvučalo utopijski. Mladi su garant budućnosti Države i u mladost treba ulagati podržavajući njen smjer napretka i prosperiteta.
Imajući u vidu da vaš uspjeh, prije svega, zavisi od vas samih, od vaših sklonosti ka određenim naukama i želje da se ostvarite kroz određenu profesiju, želim vam pravi izbor koji će vas uvesti u moćni svijet nauke i stvaranja, u svijet kreacije i vizije dobra za vas lično i za našu zajednicu u cjelini.

 Srećno i uspješno!

Ministar rada i socijalnog staranja

Zorica Kovačević